Haccp Regels Keuken

Voedselvergiftiging komt vaak uit eigen keuken – RTL NIEUWS Haccp Regels Keuken

bisolvon
#haccpregels - #haccp - #voedselveiligheid - #haccpkeuken - #voedingscentrum


Haccp Regels Keuken  Ieder jaar lopen 700.000 Nederlanders een voedselvergiftiging op. En dat hebben ze vaak zelf gedaan. De hygiëne in de eigen keuken is vaak verre van optimaal, zegt het voedingscentrum.

haccp-regels-keukenZoals je kunt zien in bovenstaande video, is een optimale voedselveiligheid in de keuken van levensbelang. Hiervoor zijn er een aantal regels opgesteld conform de HACCP norm. Door deze regels toe te passen in de keuken, kun je verspreiding van ziekmakende bacteriën en besmetting van je voedsel tegengaan.

Pas de volgende regels keuken toe en je zult zien dat het direct een stuk beter gesteld is met de voedselveiligheid in je keuken.

 • Voordat je voedsel aanraakt, was je eerst je handen met warm water en zeep. Doe dit minimaal 30 seconden en was ook goed tussen je vingers en aan de bovenkant van je handen. Draag tijdens de bereiding van het voedsel geen ringen of andere sieraden aan je handen. Doe ook armbandjes af. Droog je handen bij voorkeur niet af. Wil je je handen wel afdrogen, gebruik hiervoor dan een stuk keukenpapier of een schone handdoek
 • Werk altijd op en schoon oppervlak. Maak je werkruimte vooraf schoon met heet water en zeep en spoel dit na met schoon, heet water. Gebruik hierbij ook schoon werkmateriaal, zoals een schone doek.
 • Gebruik voor alles schoon materiaal. Snijd dus geen groenten met een mes waar je zojuist vlees mee hebt gesneden en gebruik geen snijplank voor vlees waar je zojuist iets anders op hebt gelegd.

Dit zijn de juiste kleuren die gebruikt dienen te worden:

Rood: voor rauw vlees
Blauw: voor vis, schaal- en schelpdieren
Groen: voor groenten en fruit
Geel: voor gevogelte
Bruin: voor gebraden vlees en worst
Wit: voor kaas en brood

 • Gebruik geen materiaal voor voedsel wat reeds bereid is, wat je ook heb gebruikt voor rauw voedsel. Dus: Gebruik bijvoorbeeld geen mes om gegaard vlees mee te snijden, waar je zojuist ook rauw vlees mee hebt gesneden. Wil je toch het zelfde mes gebruiken, was het dan eerst af met heet water en zeep en spoel het daarna na met schoon, heet water.
Voor jou geselecteerd:

 • Houd vuil materiaal strikt gescheiden van schoon materiaal. Heb je het vuile materiaal weer nodig, was het dan eerst af met heet water en zeep en spoel het vervolgens af met schoon en heet water.
 • Houd rauwe en bereide voeding strikt gescheiden. Het beste gebruik je twee aparte koelingen voor rauwe producten en bereide producten. Heb je (bijvoorbeeld thuis) geen aparte koelkasten, zorg er dan voor dat rauwe producten onderin de koelkast staan en bereide producten bovenin de koelkast staan. Zo voorkom je dat door het lekken van rauwe producten, de reeds bereide producten besmet worden.
 • Maak je gebruik van bevroren producten, laat deze dan altijd ontdooien in de koelkast. Zorg ervoor dat het lekwater (dooiwater) niet in contact kan komen met andere producten en gooi het lekwater (dooiwater) direct weg. Reinig oppervlakken die met het dooiwater in aanraking zijn geweest altijd met heet water en zeep en spoel indien mogelijk na met schoon, heet water.
 • Maak je gebruik van spuitzakken, gebruik dan wegwerpzakken. Spuitmondjes  zijn bij voorkeur van RVS (naadloos) of kunststof. haccp-regels-keuken-wegwerp-spuitzakkenReinig de spuitmondjes na elk gebruik en gebruik de spuitmondjes maar voor één product. Dus bijvoorbeeld geen aardappelpuree opspuiten met een spuitmondje waar je eerst kruidenboter mee hebt gespoten. Nieuwe spuitmondjes desinfecteer je altijd voordat je ze de eerste keer gaat gebruiken.
 • Tijdens het bereiden van voedsel is een belangrijk onderdeel het proeven hiervan. Gebruik elke keer een schone lepel. Dus wil je bijvoorbeeld twee keer je soep proeven, proef dan elke keer met een schone lepel. Een handige tip: Giet met de pollepel wat soep of saus op een schoteltje en proef vanaf dat schoteltje. Het product koelt sneller af en je voorkomt besmetting van je product in de pan.
 • Gebruik frituurvet of frituurolie niet vaker dan 7 a 8 keer. Frituurvet of frituurolie vormen stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. In de handel zijn strips te krijgen waarmee je het frituurvet of de frituurolie kunt testen. Op die manier weet je heel snel of je frituurvet of olie vervangen dient te worden.
 • Ruim gemorste voeding direct op met een vaatdoek of een stuk keukenpapier en gooi het weg. Valt er bijvoorbeeld een aardappel uit de pan bij het bakken, doe deze aardappel dan niet terug in de pan, maar gooi de aardappel weg.
 • Vaatdoekjes gebruik je maximaal 1 dag. Het beste gebruik je wegwerp vaatdoekjes. haccp-regels-keuken-wegwerp-vaatdoekjesGebruik je geen wegwerpvaatdoekjes, was deze dan in de machine op 90 graden.
  Na gebruik van een vaatdoekje, was je het uit met heet water en hang je het vaatdoekje op. Vouw het dus niet op, om het vervolgens op het aanrecht te leggen. Hierdoor zullen bacteriën veel sneller groeien en komt de voedselveiligheid in gevaar door kruisbesmetting. Heb je een vaatdoekje gebruikt voor het schoonmaken van materiaal wat in contact is geweest met rauwe kip, gebruik dan dit vaatdoekje niet meer.
 • Handdoeken en theedoeken dienen elke dag vervangen te worden. Gebruik in plaats van een handdoek liever keukenpapier wat je na 1 keer gebruik weggooit. Handdoeken en theedoeken dienen altijd op minimaal 60 graden gewassen te worden.

Dit waren een aantal belangrijke HACCP regels keuken. Dit zijn natuurlijk niet alle regels en tips die je in acht moet nemen. HACCP zorgt voor een grotere voedselveiligheid van het begin tot het eind. Zorg ervoor dat je altijd hygiënisch werkt in de keukenl Alleen dan houd je alles in de hand.

Dit bericht is geplaatst in Haccp Regels. Bookmark de permalink.

21 reacties op Haccp Regels Keuken

 1. i m kats schreef:

  Mag je handdoek rollen vuil uit het toilet in een kantine bewaren voor ze worden opgehaald.i

 2. Sally Weyeds schreef:

  nee 🙂 doe het in een plastic vuilniszak…en leg het in de … gang…hok…schuur….niet bij eten en drinken

 3. Marja Venema- van Zijderveld schreef:

  ik werk in de gemeenschappelijke ruimte van een verpleeghuis. Wij bereiden daar ontbijten en lunches voor bewoners. Deze bewoners zijn mensen die in een gevorderd stadium van dementie zijn. Een aantal van hen moet worden geholpen met de toiletgang. Zij zijn nog wel mobiel. Onze werkgever verwacht van ons dat wij, ter verlichting van de in het huis aanwezige zorgmedewerkers, ook deze taak uitvoeren. Dat betekent in de praktijk: de mens ontdoen van incontinentiebroek, reiniging van de het onderlichaam met toiletpapier, incontinentiebroek weer aantrekken en het toilet doortrekken. Ons inziens is dit, ondanks het gebruik van handschoenen, in combinatie met voedselbereiding een taak die de hygiëne in gevaar kan brengen. Mogen wij deze taak volgens de Hacp-richtlijnen uitvoeren?

 4. Sally Weyeds schreef:

  het klinkt nobel…..
  ook als je je handen en de rest…. daarna wast met goed product….. bacterie kan ook op je kleding of haar ittzen….. lijkt me geen taak voor jullie!!!! vraag vereniging horeca…….of vakbond die zoeken het wel uit……

 5. eric van reenen schreef:

  goed verhaal, maar zeker niet compleet. Ik mis de wetgeving en veiligheid rondom de bereiding, als dat niet in orde is (of je weet dat niet) dan heeft het bovenstaande verhaal totaal geen nut.

 6. Chris schreef:

  Is het verplicht witte tegels te gebruiken?
  ik ga een open keuken maken in een huiskamer restaurant en nu wil ik graag gladde muurtegels gebruiken in de kleur van de rest van de ruimte (taupe)
  de vloer wordt een horeca vloer met put en opstaande rand, de werkbladen etc rvs

 7. eric van reenen schreef:

  in de basisvoorwaarden bouw en inrichtingen staat:
  aanbeveling wanden:
  hoeken tussen twee wandenmoeten goed te reinigen zijn. ondoordringbaar voor vetten, zuren en logen. tot minimaal 1,80 meter vochtafstotend daarboven in warme en vochtige bereidingsruimten vocht absorberend
  stootranden of platen moeten zo zijn aangebracht dat schoonmaak en onderhoud goed te realiseren is. bij gebruik van tegels moet de ruimte tussen en achter de tegels goed worden opgevuld zodat ongedierte hier geen broedplaats kan vinden. leidingen die op de wand zijn aangebracht dienen zo te zijn afgewerkt dat er geen opening ontstaat waarin ongedierte etc etc.
  de afstand tussen de leiding en de wand moet dusdanig groot zijn dat het schoonmaken van de wand achter de leiding mogelijk is. de in en uitvoerpunten van leidingen door wanden dienen water en ongediertedicht zijn. de leidingen en afvoerbuizen dienen bij voorkeur in de muren worden weggewerkt. ventilatieroosters: gladde afwerkingzo nodig vliegengaas gebruiken. wastafels dienen/werkbanken, dienen zo bevestigd te zijn dat zich geen vuil kan ophopen tussen de wastafel en de wand.
  m.a.w…al wil je pimpelpaarse muren…dat kan…

 8. Liliane van den Wildenberg schreef:

  Mag iedereen de keuken in een zorginstelling betreden?
  Waarom wel of niet?

 9. Eric van Reenen schreef:

  Er gelden strenge hygiëne regels voor degene die in de keuken werkzaam zijn. er zijn allerlei afspraken gemaakt m.b.t. de werkwijze en persoonlijke hygiëne.
  Waarom zou je iemand in de keuken toelaten die niet op de hoogte is van deze regels? Hoeveel risico wil je lopen? Naast de persoonlijke veiligheid, denk aan uitglijden omdat er verkeerd schoeisel gedragen wordt, of kans op verbranden etc..zou ik op geen enkele manier risico willen lopen dat er iets zou kunnen gebeuren mbt de voedselveiligheid in de keuken. Als ik dan toch gasten moet ontvangen in de keuken, doe ik dat buiten het produceren om. Ze krijgen een jas aan, moeten eerst handen wassen en leg kort uit wat de hygiëne regels zijn. Wij maken gebruik van een reuksluis. dit is neutraal gebied waar alleen personeelsleden en leveranciers mogen komen die vragen hebben of iets komen af leveren. verder dan deze reuksluis is het verboden gebied!
  vrgr
  eric

 10. Jeannette schreef:

  Mag Dettol gebruikt worden in de horeca keuken? Op de verpakking staat dat het voedselresten en vet verwijdert. Ik gebruik thuis altijd dettol Fresh. Mag dit ook in een horeca keuken?

  • Eric van Reenen schreef:

   Dettol is een leuk voor thuis product en mag niet gebruikt worden in de professionele keuken.
   Dettol heeft geen toelatingsnummer van het c.t.b.g. welke verplicht is voor gebruik in de professionele keuken. het voldoet niet aan de richtlijnen van het w.i.p. (werkgroep infectie preventie) verder zijn er geen product specificatielijsten of veiligheidsbladen van.
   gebruik een geregistreerde ontvetter en een aparte desinfectant. zorg voor veiligheidsbladen en werkinstructiebladen. Dan ben je op de juiste manier bezig!
   ik vraag me nu af of je een schoonmaak programma hebt voor de keuken, zo ja welke producten worden daarin dan genoemd?

   Er zijn verschillende bedrijven hierin gespecialiseerd. Laat je goed adviseren.(bv etol)
   loop geen risico voor je gasten…….
   veel succes..
   vrgr
   eric

 11. Sylvia Duysens schreef:

  Hallo,

  Ik werk in een kleinschalige woonvorm, 9 bewoners.
  Wat zijn nu de HACCP regels wat betreft THT data op verpakkingen?
  Nu wordt koffie (vacuüm verpakkingen) weggegooid omdat de THT datum verstreken is….

  grts Sylvia

  • eric van reenen schreef:

   Hoi, koffie heeft een lange t.h.t. datum. heb je deze gecontroleerd toen je de koffie ontvangen hebt?
   ik zou koffie met een nog korte t.h.t. datum niet meer accepteren van de leverancier. Hierover moet je afspraken maken met je leverancier. Heb je misschien teveel in 1 keer besteld? mijn motto is dat voorraad altijd geld kost. als je de volgende dag alweer nieuwe koffie kan bestellen, waarom zou je een voorraad aanleggen? Bij de voedselbank mag je deze koffie nog een jaar gebruiken na t.h.t. echter bij een woonvorm is dit niet toegestaan. m.a.w. je wordt er niet ziek van maar je bent in overtreding.
   kijk verder op de link voor andere tips m.b.t. de t.h.t.. vrgr eric
   http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/bewaarwijze.aspx

 12. Anja schreef:

  Ik heb mijn bakkersdiploma en wil ook voor de mensen gaan bakken.
  Wat en hoe moet ik mijn keuken aanpassen zodat het wettelijk in orde is?

 13. Almir schreef:

  We willen een taartwinkel beginnen met een kleine lunchroom. Waar de klant gebak met koffie kan nuttigen. aangezien dit een open winkel/keuken wordt zouden we hier een normale keuken in willen plaatsen ipv alles rvs. is dit mogelijk??

 14. wilhelmina schreef:

  hoe vaak moet de koelkast gereinigd worden? het is niet de koelkast van de afdelingskeuken mar er wordt wel gekookt door patiënten

  • eric van reenen schreef:

   hand contactpunten, dagelijks desinfecteren. Dagelijks controle op t.h.t.
   Wekelijks koelkast reinigen, let op dat je spullen wel in een andere koelkast worden gezet.
   vergeet de rubbers niet. Controleer 1 x per week de juiste werking van de koelkast 7 graden of lager.
   Uiteraard alles vastleggen in een schoonmaakplan en afvinken.

 15. Rozemarijn schreef:

  Mag je gesloten conserven in de koelkast bewaren?

  • Eric van Reenen schreef:

   Waarom zou je dat willen doen? Conserven hebben geen koeling nodig m.b.t. de houdbaarheid. Het neemt kostbare ruimte in, hoe leger de koelkast hoe beter het koelt.
   Als de conserven lange tijd staan krijg je schimmelvorming op het etiket, en kan de verpakking gaan oxideren. Wil je iets koud serveren, haal het uit het blik en doe het in een afsluitbare bak, uiteraard wel labelen dan….

   • Rozemarijn schreef:

    Wij geven ’s morgens bij het ontbijt fruitsla uit blik. Daarom zetten we een paar gesloten blikken koel zodat men toch een frisse fruitsla heeft. We openen ze no niet omdat je niet op voorhand weet of je deze zal nodig hebben. Maar we vroegen ons af of dit wel mocht.

    • Eric van Reenen schreef:

     Waarom niet lekker vers fruit? veel smakelijker en hoeft niet duurder te zijn…Zo heb je nog voordeel van de vitamine…maar goed, dat zeg ik omdat ik als kok altijd voor de beste kwaliteit wil gaan. Persoonlijk ben ik niet van de blikken in de koelkast, Na het openen van het blik is de inhoud, mits gekoeld en afgedekt, nog drie dagen houdbaar. Op die manier zijn blikken in de koelkast toch niet nodig?

Geef een reactie of stel een vraag