Wat Is Haccp? Wat zijn de regels en wetten?

Wat Is Haccp?

Door middel van de toepassing van deze hygiënecodes, wil de Europese Unie ervoor zorgen dat de voedsel veiligheid gewaarborgd wordt. Ook wil de Europese Unie ervoor zorgen dat het voedingsmiddelen productieproces met zo min mogelijk besmettingsrisico uitgevoerd wordt.

Bedrijven die zich op wat voor manier ook bezig houden met levensmiddelen. Dienen alle onderdelen van het voortbrengingsproces te identificeren en deze op gevaren te analyseren. Daarvoor zijn de HACCP regels ontworpen.

HACCP Regels, de oorsprong ervan.

De oorsprong van de HACCP regels ligt in de Amerikaanse ruimtevaart. De reden hiervan is dat als astronauten in de ruimte zitten zij niet in de gelegenheid zijn om bedorven voedsel terug te sturen naar de fabriek. Om het vervolgens te laten vervangen door gezonde, niet bedorven producten. Zodat de missie niet vroegtijdig afgebroken hoeft te worden in verband met een voedselvergiftiging.

Voor deze astronauten moest dan ook de voedselveiligheid gewaarborgd kunnen worden. Door deze ontwikkelingen is het onder andere verplicht geworden om koel- en vriescellen continu te bewaken en te registreren.

HACCP regels en de kernpunten.

Hygiënecode wordt ook wel gekenmerkt door een HACCP plan. Dit plan moet door het bedrijf zelf opgesteld worden. Zij moeten zelf ervoor zorgen dat alle potentiële gevaren geïnventariseerd worden. Dat de punten waar volgens de HACCP regels het risico voorkomen moet worden vastliggen op papier.

Nu hoef je jezelf dus niet meer af te vragen: “wat is haccp?”

Dit bericht is geplaatst in Haccp Regels. Bookmark de permalink.

8 reacties op Wat Is Haccp? Wat zijn de regels en wetten?

 1. Mocare schreef:

  Top, weer een hoop geleerd over haccp. Was trouwens een leul filmpje op de #haccp pagina.

 2. Astrid Visser schreef:

  Goedemorgen,
  Kan ik ook een handboek bij jullie bestellen?
  Met vriendelijke groet,
  Astrid Visser

 3. Silvia Wilhelm schreef:

  Mag je (ingeschonken) glazen met vruchtensap in een open koeling (buffet) zetten, tussen crushed ice?
  Mag je glazen karaffen met vruchtensap in een open koeling (buffet) zetten, tussen crushed ice?

 4. maarten smidt schreef:

  wij hebben in onze kantine een discussie of de glazen en kopjes op de (glas)plank gewoon met de opening naar boven om op z’n kop gezet moet worden, zijn er eisen of alleen aanbevelingen

 5. De koninck Matthias schreef:

  Geachte, Als bestuurder van een vereniging zit ik met de prangende vraag. Wij bereiden als vereniging warme en koude maaltijden voor onze leden (betaald). Moeten wij ook conform zijn met de HACCP reglementering.

 6. Ronald schreef:

  Goedemorgen. We zijn een groep eigenaren van militaire voertuigen en zijn in het bezit van een ( nieuwe ) militaire veldkeuken. Nu willen wij daar mee gaan koken voor onze groepen en eventuele liefhebbers. Het geheel is gratis voor de mensen. Aan welke regels moeten wij hier voldoen?.
  Mvg Ronald

 7. Ronald schreef:

  Ik ben werkzaam bij de overheid. Ik heb een opmerking gekregen van de inspectie dat de afzuigkanalen van de grootkeuken gereinigd moet worden en vastgelegd in een logboek.
  Kan iemand mij vertellen waar deze eis in de wet- en regelgeving staat? Het gaat om afzuig- en toevoerkanaal tbv wasemkappen

Geef een reactie of stel een vraag